Μιχάλης Ι. Μάντακας

Κτηνίατρος

ΕΞΩΠΑΡΑΣΙΤΑ

Δεν υπάρχει ιδιοκτήτης σκύλου που να μην έχει έλθει πάμπολες φορές αντιμέτωπος με προσβολή του ζώου του απο εξωπαράσιτα.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη εξωπαρασίτων που προσβάλουν τους σκύλους, τα συνηθέστερα όμως είναι τα τσιμπούρια και οι ψύλλοι.

Εξωπαράσιτα , υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα σε περιοχές που συνυπάρχουν παραγωγικά ζώα. Τα ζώα που ζούν σε ανοικτούς χώρους, ( κήποι, αγροτικές περιοχές ), παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης εξωπαρασίτων.

Παρά την γενικότερη άποψη ότι πρόβλημα εξωπαρασιτώσεων υπάρχει μόνο κατα τη διάρκεια των θερμών μηνών του έτους, η αλήθεια είναι ότι τσιμπούρια και ψύλλοι υπάρχουν όλο το χρόνο, ανεξάρτητα απο τις θερμοκρασίες. Επειδή όμως οι υψηλότερες θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους, είναι συχνότερα κατα τη διάρκεια των θερμότερων μηνών ( Απο Μάρτιο μέχρι Σεπτέμβριο)

Τα εξωπαράσιτα δεν είναι μόνον ενοχλητικά και αντιαισθητικά, αλλά είναι ταυτόχρονα και επικίνδυνα για την υγεία του ζώου, διότι μεταφέρουν σαν ξενιστές και μεταδίδουν επικίνδυνα νοσήματα προκαλώντας ανεπιθύμητες και πολλές φορές δύσκολες στη θεραπεία τους παθολογικές καταστάσεις.

Τα τσιμπούρια μεταδίδουν μία αρκετά επικίνδυνη ασθένεια , την Ερλιχίωση, ενώ με τις τοξίνες τους μολύνουν το αίμα του σκύλου και προκαλούν Κροτωνική παράλυση

Οι ψύλλοι προκαλούν έντονα δερματολογικά προβλήματα, αλλεργικές καταστάσεις και παρασιτώσεις του πεπτικού

Η ερλιχίωση είναι αιμορραγικό νόσημα του σκύλου οφειλόμενο σε παράσιτα του είδους Ehrlichiaπου μεταδίδονται απο τσιμπούρια του είδους Rhipicephalus ( σκληρά τσιμπούρια ). Αν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο του ζώου λόγω αιμορραγιών που προκαλούνται απο την μείωση της πηκτικότητος του αίματος.

Η κροτωνική παράλυση, ( κρότωνας=τσιμπούρι), είναι δηλητηρίαση του ζώου απο τοξίνες που εκκρίνονται απο τα τσιμπούρια, και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο ή σε μόνιμες αλλοιώσεις του νευρικού συστήματος του ζώου.

Η καθαριότητα του ζώου και του περιβάλλοντος στο οποίο ζεί ειναι σημαντικές αλλά δεν επαρκούν. Δεδομένου δε ότι για την μετάδοση των νοσημάτων για τα οποία ευθύνονται τα τσιμπούρια δεν απαιτείται η μακροχρόνια παραμονή τους επάνω στο ζώο αλλα αρκέι ενα και μόνο τσίμπημα, είναι κατανοητό ότι είναι σημαντικότατη η πρόληψη.

Οι ιδιοκτήτες δεν θα πρέπει να περιμένουν να ανακαλύψουν εξωπαράσιτα επάνω στο ζώο τους, αλλά να φροντίζουν για την προληπτική αντιπαρασιτική προστασία του.

Υπάρχουν στην αγορά αξιόλογα αντιπαρασιτικά προιόντα ( σπραιυ, περιλαίμια, κ.λ.π) για προληπτική χρήση επάνω στο ζώο, αλλα και προιόντα για χρήση στο περιβάλλον που ζεί. Σημαντικό είναι να χρησιμοποιούνται τα προιόντα αυτά καθ’ όλη τη διαρκεια του έτους και όχι μόνο τους θερμούς μήνες.

Μία απλή εξέταση αίματος σε τακτά χρονικά διαστήματα, μπορει να αποκαλύψει εγκαιρως και αρκετά πριν την εμφάνιση κλινικων συμπτωμάτων μία πιθανή προσβολή απο Ερλιχίωση, και να κάνει ευκολότερη και αποτελεσματικότερη την αντιμετώπισή της.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Δεν νομίζω ότι στη σημερινή εποχή είναι απαραίτητο να εξηγήσει κανείς τη σημασία της καθαριότητος τόσο σε σχέση με το σώμα του ζώου, όσο και σε σχέση με το περιβάλλον στο οποιο ζεί. Ωστόσο πολλές φορές οι κτηνίατροι ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ερώτημα των ιδιοκτητών των ζώων σχετικά με τη συχνότητα λουσίματος του ζώου τους. Πολλές είναι οι απόψεις που ακούγονται, (για το σμήγμα που προστατεύει το δέρμα του ζώου, για την ξηροδερμία και τριχόπτωση που προκαλεί το συχνό λούσιμο, κ.λ.π.). Η προσωπική μου θέση είναι απόλυτα σαφής και ξεκαθαρισμένη. Ποτέ κανένας – άνθρωπος ή ζώο – δεν κινδυνεύει απο την καθαριότητα. Αρκεί να τηρούνται ορισμένες συνθήκες:

α. Προσοχή στα κρυολογήματα. Διαλέξτε την κατάλληλη ηλιόλουστη μέρα, και χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό. Μην αφήνετε το ζώο σας βρεγμένο μετα το λούσιμο. Στεγνώστε το με μία πετσέτα, και , γιατι όχι, χρησιμοποιήστε το σεσσουάρ που διαθέτετε για εσάς για να απομακρύνετε τη υγρασία απο πάνω του.

β. Μη χρησιμοποιείτε σαμπουάν που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση. Χρησιμοποιείστε ένα καλό σαμπουάν ειδικό για ζώα.

γ. Προσέξτε τα αυτιά του. Το νερό που θα μπεί στα αυτιά του σκύλου σας κατα τη διάρκεια του λουσίματος μπορεί να σας βάλει σε μπελάδες, προκαλώντας ερεθισμούς και ωτίτιδες. Πριν το λούσιμο τοποθετήστε μέσα στον ακουστικό πόρο ένα κομμάτι βαμβάκι που έχετε αδιαβροχοποιήσει με λιγη βαζελίνη. Μετα το λούσιμο αφαιρέστε το βαμβάκι και σκουπίστε την υγρασία που πιθανόν έχει μείνει μέσα στον ακουστικό πόρο.

Ιδιαίτερα για τα ζώα που ζούν έξω απο το σπίτι, θα πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την καθαριότητα του περιβάλλοντος τους. Η τακτική και σχολαστική καθαριότητα θα σας προφυλάξει απο πολλές δυσάρεστες εμπειρίες. Προσπαθήστε να εκπαιδεύσετε τα ζώα σας να σέβονται το περιβάλλον τους και να αποκτήσουν καθαρές συνήθειες. Ξεχωρίστε τον χώρο που χρησιμοποιούν για να αναπαυονται, απο το χώρο που τρωνε και φυσικά τον χώρο που κάνουν τις φυσικές τους ανάγκες. Οπου είναι δυνατόν διαμορφώστε τον χώρο έτσι ώστε να σας προσφέρει μεγαλύτερη ευκολία και δυνατότητες πλυσίματος και καθαριότητος (κεκλιμένο επίπεδο, αποχέτευση, κ.λ.π.) . Μη διστάζετε να χρησιμοποιείτε σε τακτα χρονικά διαστήματα για την απολύμανση του χώρου, κάποιο ακίνδυνο για το ζώο απολυμαντικό που θα σας υποδείξει ο κτηνίατρός σας. Τέλος συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για το πως θα μπορέσετε να εφαρμόσετε, ακίνδυνα για το ζώο σας, τοπικές μυοκτονίες και εντομοκτονίες.

Σχετικά Αρθρα