Μιχάλης Ι. Μάντακας

Κτηνίατρος

Η προετοιμασία των κυνηγετικών σκύλων εν οψει της έναρξης της κυνηγητικής περιόδου, είναι μια διαδικασία που απαιτεί μεθοδικότητα και σύνεση.

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι κυνηγοί, είναι η βιαστική και εντατική προπόνηση των σκύλων μετα από μία μακρά περίοδο απόλυτης ανάπαυσης.

Οι σκύλοι κυνηγίου, δεν πρεπει να μένουν ανενεργοί από πλευράς εκπαίδευσης για όλο το διάστημα της νεκρής περιόδου, αλλά να υφίστανται τακτικά «ντρεσσάρισμα».

Η εντατική προπόνηση με σκοπό να ανέβουν οι επιδόσεις του σκύλου σε μικρό χρονικό διάστημα στο επιθυμητό από τον κυνηγό επίπεδο, οδηγεί σε κόπωση του οργανισμού του ζώου, και σε ανεπιθύμητες συνέπειες (όπως το κάψιμο των πελμάτων), που θα μειώσουν το τελικό αποτέλεσμα και θα οδηγήσουν σε απώλεια τμήματος της κυνηγητικής περιόδου.

Ακρως σηματικά όμως είναι και τα εξής:

-Οι ετήσιοι εμβολιασμοί, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον 15 με 20 ημέρες πριν την έναρξη του κυνηγίου. Για να δημιουργηθούν αντισώματα στο ζώο χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα 10-15 ημερών, και στο διάστημα αυτό, το ζώο δεν πρέπει να κουραστεί, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι σπάνιο να εμφανίσει φυσιολογικές αντιδράσεις στον εμβολιασμό, όπως πυρετό, αδυναμία ή κόπωση. Αν λοιπόν οι εμβολιασμοί γίνουν την τελευταία στιγμή, είναι πολύ πιθανόν ότι το ζώο δεν θα μπορέσει να αποδώσει και θα χαθούν πολύτιμες κυνηγετικές μέρες.

-Αποπαρασιτισμός για τα εσωτερικά εντερικά παράσιτα (σκουλήκια), θα πρέπει να γίνει αμέσως πριν την έναρξη της κυνηγητικής περιόδου, και να συνεχιστεί κάθε μήνα σε όλη τη διάρκειά της.

-Εξωτερικές αποπαρασιτώσεις για τσιμπούρια και ψύλλους πρέπει ούτως ή άλλως να γίνονται κάθε μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά πρέπει να δοθεί και ιδιαίτερη έμφαση ακριβώς πριν την έναρξη του κυνηγίου. Μην ξεχνάμε ότι τα εξωπαράσιτα μεταδίδουν επικίνδυνα νοσήματα όπως η ερλιχίωση που εκτός από τον κίνδυνο για τη ζωή του ζώου, μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια της κυνηγετικής περιόδου.

-Να γίνουν γενικές εξετάσεις αίματος, έλεγχος του επιπέδου σακχάρου για να προληφθούν πιθανές υπογλυκαιμίες, και ειδική εξέταση για Λεισμανίαση και Διροφιλάρια

-Να γίνει αλλαγή της διατροφής του ζώου. Πριν την κυνηγετική περίοδο πρέπει η διατροφή να είναι κανονική διατηρώντας το σκύλο σε καλή φυσική κατάσταση, ενώ ένα μήνα πριν την έναρξη θα πρέπει να ξεκινήσει η χορήγηση τροφής υψηλής ενέργειας που θα προσφέρει τα απαραίτητα ενεργειακά επίπεδα που χρειάζεται το κυνηγοσκυλο

Σχετικά Αρθρα