Στο Κηνιατρικό μας κέντρο πραγματοποιούνται όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις που ειναι απαραίτητες για την διάγνωση.

Η πλειοψηφια των εξετάσεων πραγματοποιειται εντος του Κτηνιατρικού μας κέντρου, ενω πλεον εξειδικευμένες εξετάσεις πραγματοποιουνται απο συνεργαζόμενο αναγνωρισμένο εργαστηριο

Το Εργαστήριο καλύπτει  πλήρως τις εργαστηριακές ανάγκες του Κτηνιατρικου μας Κέντρου, γεγονός το οποίο προσδίδει αυτονομία, άμεση εξαγωγή αποτελεσμάτων και δίνει τη δυνατότητα για επανειλλημένη (εντός της ίδιας μέρας) εκτέλεση εξετάσεων ρουτίνας για τα νοσηλευόμενα ζώα. Με τον τρόπο αυτό τα νοσηλευόμενα ζώα πέρα από “κλινικά” παρακολουθούνται και “εργαστηριακά”.

Μεταξύ των εργαστηριακών εξετάσεων που εκτελούνται αξίζει να σημειωθούν τα ακόλουθα:

α) Για τις τρέχουσες εξετάσεις (ρουτίνας) αιματολογικές και βιοχημικές, ο υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμός βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία (stand by) και ειδικά προσαρμοσμένος για  ζώα.

β) Εκτελούνται όλες οι παρασιτολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις.

γ) Υπάρχει η υποδομή προσδιορισμού Ορμονών και Φαρμάκων, στο αίμα.

δ) Εκτελούνται ειδικές Ορολογικές  δοκιμές.

Σε ορισμένες από τις προαναφερθείσες απόλυτα εξειδικευμένες εξετάσεις εφαρμόζεται η μέθοδος του Έμμεσου Ανοσοφθορισμού (IFA). Η μέθοδος του Έμμεσου Ανοσοφθορισμού δίδει αξιόπιστα αποτελέσματα, είναι μέθοδος ποσοτική και δίδει ακριβή τίτλο αντισωμάτων, για νοσήματα όπως:

  • ΑΝΑ – test: ανίχνευση αντιπυρηνικών αντισωμάτων σε περιπτώσεις αυτοάνοσων νοσημάτων π.χ. Ερυθηματώδης Λύκος
  • Διάγνωση Λεϊσμανίασης του σκύλου (kala-azar) Leishmania infantum
  • Διάγνωση Ερλιχίωσης του σκύλου (Ehrlichia sp)
  • Διάγνωση Νόσου του Lyme (Borrelia sp)
  • Διάγνωση Βρουκέλλωση του σκύλου Brucella canis (Μελιταίος Πυρετός του σκύλου)
  • Διάγνωση Τοξοπλάσμωσης του σκύλου και της γάτας (Toxoplasma sp)
  • Διάγνωση Νεοσπόρωσης σκύλου (Neospora sp)
 

ε) Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις κυτταρολογικές εξετάσεις, από διάφορα βιολογικά υλικά με λήψη είτε μέσω παρακέντησης  δια λεπτής βελόνης είτε από αποτυπώματα ιστών και οργάνων.Με την κυτταρολογική εξέταση συχνά οδηγούμαστε γρήγορα στην αιτιολογική διάγνωση και επομένως στην πιο άμεση αντιμετώπιση και περιορίζουμε τις άλλες μεθόδους προσέγγισης του περιστατικού περιορίζοντας έτσι το τελικό κόστος.