Μιχάλης Ι. Μάντακας

Κτηνίατρος

Το ουροποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για τον καθαρισμό του αίματος, και την απαλλαγή του οργανισμού από τις διάφορες τοξικές ουσίες, που είτε δημιουργούνται από αυτόν, είτε προσλαμβάνονται από το περιβάλλον.

Είναι λοιπόν ευκολονόητο το πόσο μεγάλος είναι ο ρόλος που διαδραματίζει τόσο για την σωστή λειτουργία του οργανισμού όσο και για την ίδια την διατήρηση της ζωής.

Το ουροποιητικό σύστημα αποτελείται από τα νεφρά που είναι το βασικότερο τμήμα του, και τις αποχετευτικές οδούς των ούρων που είναι οι ουρητήρες, η ουροδόχος κύστη και η ουρήθρα.

Τα νεφρά βρίσκονται στο μέσον περίπου της πλάτης, κοντά στη σπονδυλική στήλη και χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα μεγάλη κυκλοφορία αίματος. Εκεί γίνεται το φιλτράρισμα του αίματος και ο καθαρισμός του από τις τοξικές ουσίες που κυκλοφορούν σε αυτό, σχηματίζοντας τα ούρα που μέσω των ουρητήρων καταλήγουν στην ουροδόχο κύστη.

Η ουροδόχος κύστη είναι ένας ελαστικός σάκος που όταν γεμίσει με ούρα πέραν κάποιας ποσότητος, διεγείρει την αίσθηση της επιθυμίας για ούρηση. Από την ουροδόχο κύστη τα ούρα βγαίνουν στο περιβάλλον μέσω της ουρήθρας.

Η ιδιαίτερα έντονη κυκλοφορία του αίματος στα νεφρά και η κατακράτηση και συγκέντρωση σε αυτά των διαφόρων τοξικών ουσιών, τα προδιαθέτει στην προσβολή τους από διάφορα νοσήματα που δεν είναι σπάνια στα κατοικίδια ζώα. Επίσης η χορήγηση ακαταλλήλων τροφών οδηγεί σε υπερλειτουργία των νεφρών και πιθανή βλάβη τους.

Το ίδιο ισχύει και για τις αποχετευτικές οδούς των ούρων, οι οποίες επηρεάζονται επιπλέον και από τις νόσους του γεννητικού συστήματος.

Οι ασθένειες των νεφρών χαρακτηρίζονται από ανωμαλία της κυκλοφορίας του αίματος, από φλεγμονή ή και καταστροφή του νεφρικού ιστού, και από ανωμαλία στην αποχέτευση των ούρων, και οδηγούν συνήθως σε νεφρική ανεπάρκεια που έχει σαν συνέπεια την δηλητηρίαση του οργανισμού και τον θάνατο.

Ευτυχώς, όλες σχεδόν οι παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, χαρακτηρίζονται από έντονα συμπτώματα που γίνονται γρήγορα αντιληπτά από τον ιδιοκτήτη. Η έγκαιρη αναζήτηση της βοήθειας του κτηνιάτρου έχει στις περισσότερες περιπτώσεις θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Σχετικά Αρθρα