Μιχάλης Ι. Μάντακας

Κτηνίατρος

1. Ο σκύλος είναι αποδεδειγμένα ο καλύτερος φίλος του κυνηγού. Τι γίνεται όμως όταν οι καιρικές συνθήκες τώρα το χειμώνα γίνονται αντίξοες; Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το σύντροφό μας από κακουχίες και να μη «μασάει» στα κρύα;

Ο σκύλος είναι πραγματικά ο καλύτερος φίλος του κυνηγού, αν και ορισμένοι (ευτυχώς λίγοι) κυνηγοί, παραβλέπουν αυτό το γεγονός, όπως παραβλέπουν και την απλή πραγματικότητα ότι ο σκύλος δεν είναι απλά ένα κυνηγετικό «εργαλείο», αλλά ένας ζωντανός οργανισμός με ανάγκες και ευαισθησίες.

Είναι απαραίτητη η συνεχής ενασχόληση και συντήρηση του σκύλου σε ετοιμότητα κατά τη διάρκεια της «ξηρής περιόδου», και η προληπτική ιατρική του φροντίδα (εμβολιασμοί-αποπαρασιτισμοι-προληπτικές εξετάσεις) πριν την έναρξη της κυνηγητικης περιόδου.

Επίσης, πριν ξεκινήσει το κυνήγι σε χαμηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να προηγηθεί μια μικρή περίοδος προσαρμογής με τακτικές και μικρού χρονικού διαστήματος εξόδους σε κρύο περιβάλλον, και αλλαγή της διατροφής σε τροφή με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ενέργεια.

2. Υπάρχουν κυνηγετικές φυλές που αντέχουν περισσότερο στις αντίξοες συνθήκες; Ποιες είναι αυτές; (αναφορικά)

Η αντοχή στο κρύο δεν είναι μόνον θέμα φυλής, αλλα όπως και στους ανθρώπους είναι διαφορετική σε κάθε άτομο. Ωστόσο, κάποιες φυλές, όπως τα Κούρτσχααρ, τα Ντραχτχααρ και τα Σεττερ παρουσιαζουν σε γενικές γραμμές μεγαλύτερη αντοχή.

3. Υπάρχει κατάλληλη τροφή; Τι είδους;

Οι χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, υποχρεώνουν τον οργανισμό σε κατανάλωση επιπλέον θερμίδων για την συντήρηση της φυσιολογικής του θερμοκρασίας που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των οργανικών συστημάτων. Είναι απαραίτητη λοιπόν η χορήγηση κάποιας τροφής (κατά προτίμηση ξηράς), με υψηλότερη θερμιδική απόδοση (μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος και πρωτείνες) από τη συνηθισμένη τροφή

4. Τρόποι προστασίας του σκύλου.

Για τη μεταφορά των ζώων πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη σημασία στον χώρο μεταφοράς. Μή μεταφέρετε ποτε τα ζώα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκίνήτου. Σε συνθήκες πολύ χαμηλής θερμοκρασίας μπορεί να μετατραπει σε ψυγείο, και σε συνδυασμό με την ακινησία του ζώου λόγω περιορισμένου χώρου, να έχει ολέθριες συνέπειες. Ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς είναι με τη χρήση ειδικής μπαγκαζιέρας. Η οποιαδήποτε μπαγκαζιέρα δεν είναι κατάλληλη. Πρέπει να έχει ειδική κατασκευή που να επιτρέπει τον άνετο αερισμό, και καλή θερμομόνωση.

Σε περίπτωση που η θερμοκρασία του ζώου πέσει σε πολύ χαμηλα επίπεδα, παρουσιάζει έντονη υπνηλία, λήθαργο, δυσκινησία και απώλεια συνείδησης. Η άμεση μεταφορά του σε χώρο με ψηλότερη θερμοκρασία, και το σκέπασμα με κουβέρτες είναι απαραίτητη. Αν η ανταπόκριση του ζώου στις προσπάθειές σας δεν είναι ικανοποιητική, μεταφέρετέ το το ταχύτερο δυνατόν στον πλησιέστερο κτηνίατρο.

Μετα το κυνήγι, το ζώο θα πρέπει να σκουπιστεί προσεκτικα απομακρύνοντας όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία και να του χορηγηθεί τροφή πλούσια σε λιπαρα για να ανανεωθούν τα ενεργειακά αποθέματα του οργανισμού του

5. Επιπτώσεις απο ελλειπή φροντίδα του σκύλου

Η προφανής επίπτωση από την ελλειπή φροντίδα του ζώου, είναι να έχουμε ένα ζώο μικρότερης αντοχής και κυνηγητικής ικανότητος, και μεγαλύτερης ευαισθησίας σε νοσήματα.

Σχετικά Αρθρα